Sur l'écran japonais (2014)

"Musique inspirée par le travail de Junichiro Tanizaki. Avec la collaboration de Michel Butor et Martí Pey."

xavierdepalau.net

Sur l'écran japonais (Sobre l'estor japonès)

"Sobre l'estor japonès" és una peça musical que està inclosa en el treball que porta el mateix títol en col·laboració amb el novel·lista, poeta i assagista francès Michel Butor (textes) i l'artista gràfic Martí Pey (découpages d'après des photos de marie-Jo Butor).

portadaCD

La composició ha estat inspirada en l'obra de Jun'ichirō Tanizaki, premi imperial de literatura i considerat pedra angular de la novel·la contemporània japonesa.

Elogi de l'ombra és un assaig que ens parla del dramàtic encreuament de la cultura i l'art entre Orient i Occident, en la modernització i, alhora, devastació del seu país en el s.XX. En aquest manifest de l'estètica japonesa presenta la visió occidental de la llum i la brillantor com a quelcom positiu, com a bellesa, i la foscor com a quelcom negatiu. En canvi, en el Japó la foscor no té una connotació negativa, sinó que forma part de la bellesa.

Al llarg del llibre s'exposa la forma i distribució interior de les vivendes japoneses, les decoracions i dissenys elaborats sota la semi-penombra, la llum tamisada, que justament realça la seva bellesa.

Inspirant-se en aquestes magnífiques descripcions de l'autor japonès, la composició musical justament descriu l'interior d'aquesta semi-penombra en les diferents cambres d'una vivenda on, en lloc de foscor, hi veiem llum matisada de diferents colors.

Aquesta sensació de benestar, de placidesa a l'interior de la vivenda, la representen les notes cristallines i les melodies agradables que s'escolten a l'obra. Els primers compassos i els últims representen l'entrada i la sortida de la vivenda respectivament, com una porta o cortina que s'obre.

"Sur l'écran japonais" també és part de la banda sonora de la pel·lícula "Butor-Pey"que porta del mateix títol del realitzador francès Jacques de Chavigny.

estor1

1
Arbre parmi les arbres
ombre parmi les ombres


2
La foule en un instant
s'est volatilisée


3
Les lames du feuillage
assouplies dans la brume


4
Lente claudication
d'un géant végétal


5
Lumière pétrifiée
tamisée par la pluie


6
Avec le noir et blanc
suggérer tous les gris


7
La partie reste ouvert
pour une éternité


8
Escaliers et lacets
renouvelant la vue


9
La chute d'un pétale
sur l'étang des soucis


10
Dans les ténèbres vertes
la tour de la prière


11
Les accrocs du soleil
sur le tissu du soir


12
Les toits entrecroisés
dans la douceur du chaume


13
La tresse de la paille
hommage aux origines


14
Oracles suspendus
au passages heures

-- Michel Butor --

estor2